Borovica – Kleka – Smreka – Juniperus communis

Upotreba: Borovica – Smreka – Kleka -Juniperus communis

Smreka, kleka ili borovica caj

Kleka, Smreka ili Borovica

Borovica Ljekoviti dio: plod

Djelovanje: Borovica potiče cirkulaciju, izmjenu tvari i izlučivanje vode iz organizma, liječi upale i grčeve u želucu i crijevima, pomaže kod prehlade i gripe, pomanjkanja apetita i u regulaciji šećerne bolesti.

Priprema čaja od borovice: 1 žličica zgnječenih boba se prelije s 2 dcl kipuće vode i ostavi 5 do 10 min. pokriveno, zatim procijedi i pije 1 do 2 šalice dnevno. Kod želučanih i crijevnih oboljenja, te kod dijabetesa čaj se pije nezaslađen, a kod prehlade, gripe, za jačanje organizma, za bolji apetit i bolju izmjenu tvari dobro ga je zasladiti s žličicom meda.

Mješavine borovice, stolisnika i koprive ili borovice, breze i kamilice u jednakim omjerima dobre su za ubrzavanje cirkulacije, izlučivanje vode iz organizma i bolju izmjenu tvari.

Za probavne tegobe dobra je mješavina borovice, pelina i kamilice u jednakim omjerima. Dijabetičarima se preporuča mješavina borovice, grahovih komuški, listova borovnice i koprive u jednakim omjerima.

Kod gripe je dobra mješavina borovice, podbjela, trputca, bazge i vrbove kore u jednakim omjerima.

Za poboljšanje apetita mješaju se u jednakim omjerima borovica, kičica, matičnjak i kopriva.

Napomena: Dugotrajna upotreba ili velike količine borovice mogu izazvati nadražaj ili upalu bubrega. Kod akutnih ili kroničnih bubrežnih bolesti te u trudnoći ne smije se piti čaj od borovice. Smreka je jedan od glavnih sastojaka E-Kapi protiv Eserihije koli koja uzrokuje urinarne infekcije.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment