Borovnica – Vaccinium myrtillus

Upotreba: Borovnica – Vaccinium myrtillus

Caj od borovniceLjekoviti dio: plodovi, listovi, korijen

Listovi se smatraju kao kvalitetan pučki lijek za pomoć kod dijabetesa jer snižavaju glukozu u krvi.  Listovi djeluju antiseptički i pomažu kod dezinfekcije probavnog i urinarnog trakta. Listovi su takođe  efikasan lijek protiv teškog kašlja, povraćanja, bolova u stomaku, lijenih crijeva, proliva i loših funkcija urinarnog sustava.

Može se koristit kod infekcija usne duplje i  disajnih puteva, te protiv  očnih upala. Za vanjsku upotrebu može se koristiti i protiv kožnih bolesti, nekih vrsta čireva i opeklina.

U obliku čaja smanjuju višak mokraćne kiseline u organizmu pacijenta. Korijenje je dobar za dezinfekciju otvorenih rana i  brže zacjeljivanje. Plod borovnice se koriste protiv šuljeva, neuredovne stolice i lošeg apetita.

Sadrže i veliki procenat hranjljivih vlakana (fiber), i na taj nažin posmaže probavi.  Zbog hranjljivih vlakana plod borovnice se koriste i kod dijeta za gubljenje težine, jer izazivaju osjećaj sitosti.

Zbog antioksidantnih svojstava plodovi pomaži i za jačanje vena i kapilara. Prisustvo beta karotina pozitivno utječe na vid i čuva mrežnjaču.  Ekstrakt plodova borovnice poboljšava ravnotežu i koordinaciju te pomaže sa boljim pamćenjem, čak i u nekim slučajevima Alzhajmerove bolesti. Antioksidanti umanjuju rizik nastanaka krvnog ugrušaka koji potencijalno može izazivaju srčani udar.

Priprema čaja od borovnice: 1 žličica čaja se stavi u 2 dcl kipuće vode, nakon 5 minuta procijedi, zasladi s medom i pije 2 do 3 puta dnevno. Ako se čaj pije protiv proljeva ili dijabetesa onda ga ne treba sladiti.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment