Kantarion, Gospina trava – Hypericum perforatum

Upotreba: Kantarion, Gospina trava – Hypericum perforatum

Kantarion ili gospina travaLjekoviti dio: cijela biljka u cvatu

Djelovanje: Čaj od gospine trave (kanatariona) je dobar lijek za upale pluća i želuca, glavobolje, nervne slabosti, neurozne srčane bolesti, nesanice i noćno mokrenje. Osim ovog gospina trava čisti krv i pomaže kod grčeva u maternici, upale maternice i menstrualnih tegoba. Primijenjen izvana ovaj čaj je najbolji lijek za rane jer umiruje bolove i steže pa ubrzava zacjeljivanje.

Priprema čaja od kantariona: Žličica čaja se prelije s 2 dcl vrele vode i ostavi poklopljeno 5 min. Čaj se pije topao i u gutljajima ujutro na tašte i navečer prije spavanja.

Kantarionovo ulje, ulje gospine trave – Oleum hyperici

Djelovanje: Ulje gospine trave ubrzava zacjeljivanje rana i opekotina, pomaže kod ozljeda mišića, izljeva krvi i oteklina, te liječi čireve, prišteve i hemoroide. Ono je dobro za njegu nečiste, ispucale, suhe i ljuskave kože. Može se koristiti i za masažu protiv bolova kod gihta, reume i isčašenja.

Način primjene: Više puta dnevno premazati rane, oštećenu kožu ili hemoroide, a protiv bolova se dobro utrlja u bolno mjesto.

Napomena: Ulje gospine trave može izazvati reakcije fotosenzibilizacije pa se za vrijeme njegove primjene ne treba izlagati suncu.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment