Lincura – Gentiana lutea

Upotreba: Lincura – Gentiana lutea

Caj od lincureLjekoviti dio: podanak

Djelovanje: Podanak lincure je bogat gorkim tvarima, pa se koristi za liječenje bolesti probavnih organa kao što su: pomanjkanje teka, slabi i lijeni želudac, smanjeno izlučivanje želučanih sokova, smetnje pri pražnjenju želuca, želučani grčevi, nadimanje i grčevi u crijevima. Lincura pospješuje izlučivanje žuči, a korisna je i kod slabokrvnosti jer potiče stvaranje crvenih i bijelih krvnih stanica.

Priprema čaja od lincure: 1 žličica lincure se prelije s 2 dcl hladne vode i ostavi kroz 8 do 10 sati, zatim procijedi i pije 3 puta dnevno, nezaslađeno, sat vremena prije jela. Čaj se može pripremiti i sasvim kratkim prokuhavanjem. Dugo kuhanje ili namakanje u vrućoj vodi oslobađa puno tanina koji mogu iziritirati sluznicu želuca

Napomena: pripravke od lincure ne smiju koristiti trudnice, osobe s povišenim krvnim tlakom i osjetljivim želucem, osobe s povećanom sekrecijom želučane kiseline i osobe sa sklonošću krvarenjima ( nos ili unutarnji organi ). Ako se čaj popije poslije jela može otežati probavu hrane.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment