Pirevina | Pirika | Agropyrum repens | Za jetru i urinarne infekcije

Pirika ili pirevina – Agropyrum repens

Pirevina

Pirevina za bolesnu jetru i urinarne infekcije

Ljekoviti dio: podanak

Djelovanje: Podanak pirevine je dobro sredstvo za čišćenje krvi jer pobuđuje rad žlijezda i potiče izlučivanje vode iz organizma. Čaj od pirike se također preporučuje za liječenje infekcijskih upala bubrega i mjehura. Dobar je i kod bubrežnih kamenaca, vodene bolesti, reume i gihta, te kod bolesti jetre, žuči i slezene. Zbog visokog sadržaja silicijeve kiseline pirika se može koristiti i za liječenje tuberkuloze.

Za liječenje akni dobro je kroz duže vrijeme piti čaj od pirike ili mješavinu od dva dijela pirike i po jedan dio maćuhice, preslice i koprive. Ovako pripremljena čajma mješavina može se piti dnevno umjesto vode. Rezultati će se na licu pokayati poslije nekoliko dana.

Priprema čaja od pirike:

2 žličice podanka se stave u 2 dcl hladne vode, polako zagrijava do vrenja, zatim se odmah makne sa štednjaka, procijedi i pije 2 do 3 šalice dnevno.

Doktor Hasanagić svojim pacijentima sa cirozom jetre i hroničnim hepatitisom obavezno uz ostatak terapije savjetuje korištenje čaja od pirike. Po njegovim uputama priprema se znatno drugačije nego većina ostalih čajeva i čajnih mješavina. Ovaj drugi, malo kompliciraniji, ali znatno bolji način pripreme pirike može se naći ovdje http://eserihija.com/ . Potražite na Ešerihia web stranici “Upute za pripremu pirevine”

Pomoć kod urinarnih infekcija:

Zbog diuretičkog djelovanja doktor Hasanagić preporučuje čaj od pirevine kao dodatak E-Kapima za brže odstranjivanje urinarnih infekcija izazvanih ešerihija i drugim bakterijama.

Zbog reputacije korovske biljke koja se može naći skoro svugdje, pa i na najprljavijim mjestima, pirevina ili pirika ne dobija zasluženo mjesto na listi visoko rankiranih ljekovitih trava.

Pošto se od pirevine koristi samo podanak, to jest dio između stabljke i korijena, često se dobija upakovana prljava od zemlje te je treba dobro oprati prije pripreme. Biljka je u prirodi lako prepoznatljiva i teško se može zamjeniti sa nekom drugom biljkom. Dalji je rođak pšenici i još nekim drugim žitaricama i travama.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment