Podbjel – Tussilago farfara

Upotreba: Podbjel – Tussilago farfara

Caj od podbjelaLjekoviti dio: cvijet, pupoljak, list

Djelovanje: Podbjel je dobar lijek za liječenje svih dišnih oboljenja. On sprečava i liječi upale, pomaže kod promuklosti, bronhitisa i bronhijalne astme, te olakšava iskašljavanje. Čaj od podbjela se može koristiti izvana, za liječenje kožnih oboljenja ( upale, otekline, opekotine, čirevi ).

Riječ tussis koja je dio latinskog imena biljke znači kašalj, a riječ ago tjeranje, te bis se puno latinsko ime “Tussilago” moglo prevesti kao therač kašlja.

U našim krajevima podbjel se može naći na skoro svom nadmorskim visinama gdje ima dosta vlage.

Za ljekovite svrhe cvjetovi i pupoljci. Starije i otvorene cvjetove trebalo bi ostaviti za sjeme.
Podbjel je efikasan kod kataralnih upala, suhog i nadražavajućeg kašlja. Podbjel sadrži sluzave substance koje oblažu sluznicu grla umanjuju nadražaje do kojih može doći zbog različitih problema . Smatra se najboljom ljekovitom biljkom za pomoć kod liječenja prehlade, suvog i kašlja sa sekretom,  plućnih bolesti. Koristi se i za vanjsku upotrebu sa problemima kože is sluzokože. Za pomoć sa kašljem, najbolje je koristiti čaj. Pomaže izbacivanje sekreta prilikom kašljanja, te kod takozvanog “velikog kašlja” ili “pertusisa”. Može se koristiti kod prehlade, gripa, astme, bronhitisa i emfizeme . Blagi je diuretik te se može koristiti i za pomoć sa izmokravanjem kod cistitisa.

U pučkoj medicini odavno je korišten podbjelov čaj za liječenje astmatičnih napada i astme. Čaj od podbjela se može koristiti redovno produženo vrijeme i preko godinu dana. Povremene pauze svakih desetak dana se preporučuju. materija.

Upotreba čaja od podbjela

Dobra čajna mješavina za iskašljavanje se može napraviti od jednakih djelova podbjela, divizme, plućnjaka i trpuca.

Priprema čaja od podbjela: 2 žličice podbjela se preliju s 2 dcl kipuće vode, ostavi 10 minuta, procijedi, zasladi s medom i pije dva do tri puta dnevno

Share this post:

Related Posts

One Comment

  1. Selima says:

    Postovanje! Ja imam samo prakticno pitanje a to je da li bi kod vas mogla naruciti caj od podbjela i koliko kosta? Da li sam uopce na adresi ljekarne ili samo opcenito ? Pa ako mi mozete preporuciti gdje bih mogla kupiti taj caj ,znaci ne mjesavinu s necim ,nego cisti podbjel caj ? Eto nadam se odgovoru i hvala vam ,pozdrav .

Leave a Comment