Preslica – Equisetum arvense

Upotreba: Preslica – Equisetum arvense

Caj od presliceLjekoviti dio: neplodna zelena stabljika

Djelovanje: Preslica je dobro sredstvo za liječenje svih bolesti bubrega i mokraćnih kanala. Ona pospješuje izlučivanje vode iz organizma i dobar lijek je za liječenje bolesti dišnih organa ( bronhitis, tuberkuloza ), te za liječenje čira na želucu i fistula na debelom crijevu, a pretpostavlja se da dužom upotrebom sprečava rast zloćudnih tumora. Čaj od preslice se preporučuje za zaustavljanje krvarenja npr. želuca i mokraćnih kanala ili za smanjivanje preobilnih menstruacija. Čaj od preslice čist krv pa se dužom upotrebom mogu liječiti različite kožne bolesti. Preslica je dobra i za ispiranje zubnog mesa, upaljenih očnih kapaka, rana i ekcema.

Način primjene preslice

Preporučuje se sok iz svježe biljke od 2-3 čajne ili supene žlice, razblažen jednakom količinom vode. Najbolje je u toku dana uzeti 2-3 puta po žlicama svježega soka, pa na to popiti pola šalicu mlake vode.

dvije čajne kašike biljke preliju se s 2 dcl hladne vode, zagrije do
ključanja i prokuha 2-3 minuta, te ostavi hladiti. Potom se procijedi i pije, nezaslađen,
osim u slučajevima anemije, kada se sladi medom. Mladi izdanci zelene preslice
mogu se dodavati u koju od salata.

Indikacije preslice

Kao jak diuretik kod oligurije, metroragije, hidropisije i ascitesa u cirozi jetre i kod insuficijencije srca. Kao remineralizant kod insuficijencije jetre. Infekcije mokraćnih putova, mjehura i bubrega. Različite vrste hemoragija: hemoptizija, hematurija i dr. Demineralizacija: tuberkoloza, rahitis, astenije, frakture. Arterioskleroza i hipertenzija. Čir želuca i dvanaestopalačnog crijeva.

Priprema čaja od preslice: 1 žličica čaja se stavi u 2 dcl hladne vode, prokuha oko 1 min. ostavi da odstoji nekoliko minuta, procijedi i pije nezaslađen 2 do 3 puta dnevno, u gutljajima.

ili

Dvije čajnežličice biljke preliti se s 2 dcl hladne vode, zagrije do ključanja i prokuha 2-3 minuta, te ostavi hladiti. Potom se procijedi i pije, nezaslađen, osim u slučajevima anemije, kada se sladi medom.

Mladi izdanci zelene preslice mogu se dodavati u koju od salata.

Neke osobe ne podnose čaj od preslice. Za urološki čaj bez preslice slijedite ovaj link http://eserihija.com/uroloski-caj/

Napomena: Ako se čaj pije zbog plućnih bolesti onda na 2 dcl vode treba staviti 3 žličice preslice.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment