Sikavica – Silybum marianum

Upotreba: Sikavica – Silybum marianum

Caj od sikavice za jetruLjekoviti dio: biljka u cvatu

Djelovanje: Silimarin je glavna ljekovita tvar iz sikavice, a on štiti i obnavlja stanice jetre. Zbog toga se čaj od sikavice može preporučiti kod otekle jetre, masne jetre, jetre oštećene alkoholom, lijekovima ili otrovima, upale jetre, žutice, grčeva usljed žučnih kamenaca, te kod bolesti slezene. Ona se može korisitit i u obliku obloga kod proširenih vena i čireva.

Prirodna terapija za bolesti jetre doktora Hasanagića sadrži ekstrakt sikavice kao jednu od glavnih stavki za pacijente sa cirozom jetre i hroničnim hepatitisom.

Funkcije sikavice na jetru

Ne postoji biljka koja ima toliku djelotvornost za liječenje jetre kao što ima sikavica. Aktivna substanca koja daje ova ljekovita svojstva sikavici je silimarin.  Dokazano je i kliničkim i laboratorijskim metodama da silimarin pomaže obnovu ćelija jetre i podstiće njihove funkcije. Silimarin podiže nivo glutationa u jetri do 35 procenata. Glutation je važan antioksidans koji štiti ćelije jetre, i pomaže odstranjivanju toksina.  Ovo je vrlo važno za pacijente sa cirozom i hroničnim hepatitisom pošto silimarin iz sikavice  odstranjuje toksične i štetne materije nastale  metabolizmom mnogih sintetičkih lijekova i izbacuje nepotrebne kemijske elemente i teške metale. Pomaže i umanjivanju posljedica radijacije i štetnih posljedica konzumiranja alkohola.

Još neke ljekovite vrijednosti sikavice

Naučna istraživanja potvrđuju da silimarin aktivnosudjeluje u snižavanju i usporavanju širenja čelija tumora prostate. Osobe sklone alkoholu i lošoj ishrani koja dovodi do masne jetre bi trebale redovno koristiti sikavicu. Zbog osobine ubrzanog odstranjivanja toksina iz jetere  pomaže i kod mamurluka. Silimarin pomaže jačanju imunog sistema i samim tim organizma. Pomoć je kod regulisanja probave  i pomaže kod zatvora stolice.

Korisni je znati da sikavica podstjeće i rad krvotoka. Usporava i zaustavlja krvavljenje i ojačava krvne sudove.  Problemi nastali zbog oslabljenog krvotoka kao što su migrena, vrtoglavica, nizak tlak, hronični zamor će biti umanjeni ili eliminisani korištenjem sikavice. Pomaže i kod dosta vrsta alergija kao sto su one uzrokovane polenovim prahom.
Umanjuje i sprećava napade urtikarije i astme. Može se koristi i u liječenju nadbubrežnih žlijezda, te upale slijepog crijeva i psorijazu. Kao i maslačak, sikavica djeluje kao estrogen i stimulira proizvodnju majčinog mlijeka. Može regulisati i menstrualni ciklus. Istraživana pokazuju da sikavica može uticati na visinu kolesterola i regulisati je. Zvanično je priznata1986. godine kao pomočno ljekovito sredstvo kod virusnog hepatitisa, masne jetre, alkoholne i ostalih ciroza.

Priprema čaja od sikavice: 1 žličica sikavice se prelije s 2 dcl vrele vode, ostavi da ostoji 10 do 20 minuta, procijedi i nezaslađeno pije prije jela, 2 do 3 puta dnevno, polako u gutljajima.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment