Stolisnik – Achillea millefolium

Stolisnik – Kunica – Hajdučka trava – Achillea millefolium

Stolisnik i caj od stolisnika

Stolisnik, Kunica, Hajdučka trava

Ljekoviti dio: cvjetovi i zeleni dio stabljike

Djelovanje: Stolisnik spada u gorke droge pa se koristi za liječenje bolesti želuca i crijeva , te kod problema s jetrom i žuči. Osim ovog on djeluje protuupalno i spazmolitski ( ublažava grčeve ). Čaj od stolisnika pobuđuje rad bubrega, pospješuje cirkulaciju, smanjuje teškoće usljed reume i gihta, koristan je ženama kod menstrualnih tegoba i bijelog cvijeta, pomaže kod unutarnjih krvarenja i krvarenja iz nosa.

Ljekovita svojstva stolisnika ili hajdučke trave

Stolisnik se može se konzumirati kao čaja, u kapsulama, u vidu obloga ili u kupkama. Posjeduje protuupalna svojstva te je izvanredna pomoć kod oteklina i upalnih procesa. U pučkoj medicini svjež stolisnika se stavlja na rane za zaustavljanje krvarenja pošto pospješuje zgrušavanje. Korištenje hajdučke trave-stolisnika, blagodvorno utiče na urinarni i probavni trakt. Uspješno djeluje kod liječenju infekcija mokraćnog mjehura i kanala, ublažava grčeve u želudcu i stomaku, zbog gorkih tvari pojačava apetita i smanjuje nadutost trbuha. Stolisnik ima pozitivan efekat  i djelovanje na ženske tegobe kao što su: bolna menstruacija, menstrualni grčevi,  preobilna menstruacija, kao i neredovana menstruacija. Stolisnik ili hajdučka trava pospješuje znojenje i blagodvorno djeluje na povišenu temperaturu organizma koja može biti uzrokovana gripom ili prehladom.

Takođe pomaže kod snižavanja visokog tlaka, uspješno se koristi kod liječenja proširenih vena i šuljeva.
Preporučuje se kao sredstvo za čišćenje krvi u kombinaciji sa pirevinom (pirikom) kao i za pojačavanje cirkulacije.
Pospješuje sensitivitet organizma na insulin te se preporučuje kod pacijenata sa povišenim šecerom u krvi, pogotovo kod pacijenata sa početnim stadijumom dijabetesa.

Priprema čaja stolisnika: 1 do 2 žličice stolisnika se prelije s 2 dcl kipuće vode, ostavi da odstoji 5 minuta, procijedi i pije nezaslađen čaj 2 do 4 puta dnevno.

Izvanredna uputa za čajnu mjesavinu sa pirikom i stolisnikom za urinarne infekcije i probleme sa jetrom može se naći na ovoj web stranici.

Napomena: Neke osobe mogu alergijski reagirati na stolisnik što se manifestira promjenama na koži. U tom slučaju treba odmah prekinuti upotrebu ovog čaja.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment