Trputac- Uska bokvica – Plantago lanceolata

Upotreba: Trputac – Uska bokvica – Plantago lanceolata

Trputac (lat. Plantago) je rasprostranjen i lako prepoznatljiv rod livadskih biljaka.
Druga narodna imena su: bokvica, bukvica, krepotec, ženska bokvica, muška bokvica i trpotec.

Zabilježeno je više od 200 sorti trputca. U našim krajevimaa najpoznatije i najrasprostranjenije su širokolisni i uskolisni trputac ili širka i uska bokvica. Trputac je zvanično označen kao ljekovita biljka u farmakopejama mnogih zemalja.

Caj ot drputcaLjekoviti dio: list

Djelovanje: Trputac je dobar lijek za bolesti dišnih organa, pogotovo kad su praćene nakupljanjem sluznog sekreta, jer on razrjeđuje sluz i olakšava iskašljavanje. Zbog ovog se trputac može koristiti za liječenje kašlja, hripavca, plućne astme, upale pluće, pa čak i tuberkuloze. Za liječenje plućnih bolesti dobra je mješavina trpuca, koprive, plućnjaka, podbjela i stolisnika u omjeru 4:2:2:1:1.

Hemijski sastav trputca

Trputac sadrži sluz, gorke tvari, silicijsku kiselinu, glikozid aukubin i antibiotske spojeve.

Priprema čaja od trputca: 1 žličica čaja se prelije s 2 dcl vrele vode, ostavi poklopljeno 10 minuta, procijedi i pije 2 do 3 puta dnevno zaslađeno s medom.

Trputac kao prirodni antibiotik i lijek

Sok trputca ima vrlo snažno antimikrobijsko dejstvo te ga nije potrebno konzervisati.
Aantimikrobijski spojevi su djelotvorni protiv stafilokoke, streptokoke. Takođe djeluje i protiv klostridije, bakterije koja izaziva  tetanus, kožne infekcije i gnojnu anginu.
Iridoidni glikozid aukubin se pokazao aktivan i vrlo efikasan protiv gram pozitivnih bakterija kao što je stafilokoka aureusa /staphylococcus aureus/.
U pučkoj medicini najčešća upotreba trputca je za liječenje kašlja, i djelotvoran je kod svih disajnih bolesti. Naročito kod bolesti koje izazivaju šlajm. Može se koristit za hripavcu, astmu, upalu pluća, a pomaže i sa tuberkulozom.

Svijež sok trputca podstiče zacijeljivanje otvorenih rana i uboja.
Pokazalo se da trputac stvara odbojnost prema nikotinu i  smanjuje potrebu za pušenjem. Za odvikavanje od pušenja koristi se čaj, a mogu se žvakati i svježi listovi biljke. Trputac se može dodavati u salate i druga jela.

Dodavanjem svježe iscijeđenog soka limuna u sok ili izgnječen trputac formira se enzim myrosinase koji pojačava antimikrobijsko dejstvo.
Aukubin iz trputca pospješuje izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma kroz bubrege, te se može koristit za giht.

Pučki liječnici i travari koriste svjež sok trputca za čišćenje krvi i eliminaciju svih vrsta čireva. Koriste ga i za liječenje oteklih žlijezda i šuljeva, te kod upale sluznice.
Sjemenke ove biljke se koriste za eliminaciju stomačnih parazita kao što su amebe i gliste.

Preporučuje se kao sredstvo protiv tvrde stolice, to jest kao laksativ, pogotovo za djecu.
Tvrdi se da redovno korištenje sjemena trputca u ishrani (oko 8 grama dnevno) sprečava nastajanje žučnog kamenca.

U pučkoj medicini takođe je poznat kao lijek za mnoge kožne probleme. Prepisuje se za otvorene rane, kožne čirove, posjekotine, modrice, podljeve, opekotine, neke vrste plikova, žuljeve, zanoktice, ubode insekata i razne osipe.
Za liječenje problema na koži napravite smjesu od svježeg i opranog lista tako što će tega samljeti ili ispasirati i nanijeti na problematično mjesto.
Zbog značajne količine saponina, koji odgovar koži, može se koristit kao prirodni antihistamin.

Pošto aukubin iz trputca sprečava gnojenje i ubrzava zarastanje rana sok i ispasiran list se mogu uspješno koristit za rane i gnojne probleme u ustima i usnoj duplji. Djelovanje je slično aloja veri. Osobe kod kojih je radijacija zbog kancera izazvala rane i ustima mogu koristiti ispasiran trputac ili svjež sok da ublaže tegobe i ubrzaju zacijeljivanje. Efekat se može postići i žvakanjem sviježeg lista.  Žvakanje svježeg lista pomaže i kod infekcije zuba.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment