Vidac – Euphrasia officinalis

Upotreba: Vidac – Euphrasia officinalis

Caj od vidcaLjekoviti dio: stabljika u cvatu

Djelovanje: Vidac je prije svega lijek za bolesne oči. On pomaže kod bakterijskih i alergijskih upala očiju, očnog tlaka, mrene, upale suzne vrećice i premorenosti očiju. Osim ovoga vidac se može koristiti za liječenje bolesti dišnih organa ( bronhitis, prehlada, hunjavica, kašalj, gripa ) i kod probavnih smetnji ( pomanjkanje apetita, bolovi u želucu i crijevima ).

Priprema čaja od vidca: 1 žličica čaja se prelije s 2 dcl hladne vode, zakipi , ostavi poklopljeno 1 do 2 minute, procijedi i ispire ili slaže kao oblog. Ispiranje se vrši 2 do 3 puta dnevno, uvijek sa svježe pripremljenim čajem. Procijeđenom čaju se može dodati malo soli, pa će ispiranje biti ugodnije jer će slanost čaja biti izjednačena sa slanošću suza. Da bi se postigao bolji učinak u liječenju očnih oboljenja može se čaj od vidca i piti.

Napomena: topli oblozi od mješavine jednakih djelova vidca i kamilice pomažu u liječenju ječmenaca na kapcima. Za liječenje svih ranije navedenih očnih oboljenja dobra je mješavina od 2,5 dijela vidca i jednog dijela komorača. Čaj kojim će se ispirati oči ili će se piti, složi se tako da se 1 do 2 žličice te mješavine prelije s 2 dcl kipuće vode, ostavi 15 minuta, procijedi i koristi.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment