Žalfija, Kadulja – Salvia officinalis

Upotreba: Žalfija, Kadulja – Salvia officinalis

Žalfija

Žalfija – Caj od zalfije ili kadulje

Ljekoviti dio: list

Djelovanje: Žalfija ima snažno antiseptičko djelovanje pa se može koristiti u obliku inhalacija za liječenje prehlada i upala sinusa. Grgljanjem s čajem od žalfije uspješno se liječe upale grla, krajnika i sluznice usne šupljine, te zaustavlja krvarenje desni. Ona smanjuje izlučivanje znoja pa se koristi za liječenje noćnog znojenja kod tuberkuloznih bolesnika, čisti krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje i iz želuca. Veoma je dobra protiv upala crijeva, želuca, jetre i žuči te mokraćnih puteva. Žalfija povoljno utječe na izmjenu tvari pa se preporučuje kod reumatizma, gihta i nervoznih stanja.

Priprema čaja od žalfije: 1 žličica žalfije se stavi u 2 dcl kipuće vode, pusti da provrije 1 minutu, poklopljeno odstoji 3 minute, procijedi i pije 2 do 3 puta dnevno, nezaslađeno. Za ispiranje se čaj složi tako da se 1 žličica žalfije prelije s 2 dcl kipuće vode, odstoji 3 minute, procijedi i mlaki čaj koristi po potrebi. Čaj od žalfije se može koristiti i kao dodatak kupeljima za liječenje kožnih oboljenja.

Share this post:

Related Posts

2 komentara

  1. Evica Simic Fezer says:

    Jednom RIJECI FANTASTICNA WEBSIDE, sa kojiem Se tesko rastaviti, I Uzivanje podjeliti sa voljenima KAO familjom, rodbinom I prijateljima TE share na Facebook
    HVALA, HVALA BEZBROJ Puta, na WEBSIDE, STO mi DONOSi VELIko veselje.

Leave a Comment