Željezo u krvi

Sta uzrokuje manjak željeza u krvi:

Zeljezo u krviManjak željeza u prehrani uzrokuje sideropeničnu anemiju ili slabokrvnost koja je karakterizirana smanjenom koncentracijom hemoglobina te smanjenim brojem ili veličinom eritrocita. Ovaj tip anemije najčešće nastaje uslijed nedostatnog unosa željeza putem hrane, poremećaja apsorpcije željeza, dugotrajnog gubitka krvi (menoragije, metroragije, krvarenja iz gastrointestinalnog trakta, hematurije) ili povećanih potreba organizma za željezom (rast, trudnoća, dojenje).
Anemija dovodi do tromosti i pospanosti (nizak radni kapacitet), problema u učenju, slabog rasta i razvoja, povećanog pobola i materalne smrtnosti, posebno za vrijeme poroda.

Najbolji izvori željeza su: meso, riba, perad i jetrica, ali željeza takoder ima u mahunarkama, tamnozelenom lisnatom povrću i suhom voću. Željezo iz namirnica biljnog porijekla se ne apsorbira tako dobro kao željezo iz namirnica životinjskog porijekla. Bio-iskoristivost željeza, naročito iz namirnica biljnog porijekla, poboljšava se ako se u obroku kombiniraju namirnice koje su bogati izvori vitamina C.

Dnevne potrebe za zeljezom:

………………….dojenčad     djeca     mladi     trudnice     odrasli     stariji
RDA/AI (mg)     0,25 – 11     7 – 12     12 – 15          27           10 – 20        8
UL (mg)                   40              40          40                  45              45           45

RDA/AI – preporučena dnevna doza           UL – maksimalna dnevna doza

Share this post:

Recent Posts

Leave a Comment